Grafiek

De druktechnieken kunnen onderverdeeld worden in vier verschillende categorieën:

1. Hoogdruk: zoals linosnede en houtsnede.
2. Diepdruk: zoals lijnets, droge naald, aquatint, suikeraquatint, mezzo-tint en vernis mou.
3. Vlakdruk: zoals lithografie, offset en fotolitho.
4. Doordruk: zoals zeefdruk, sjabloondruk en monotype.

Zelfs de modernere technieken zoals manuele offset, het gebruik van polyester, polythuraan en carborundum op plaat en het gebruik van andere dragers (zoals plexiglas i.p.v. zink) zijn elk voor zich onder te verdelen in bovenstaande categorieën.

ETSEN
Deze techniek is ontstaan in het begin van de 16de eeuw en werd in de boekdrukkunst gebruikt om tekeningen te reproduceren. Hiermee konden veel fijnere prenten gedrukt worden dan met de daarvoor gebruikelijke houtsnee.
We onderscheiden het etsen ruwweg in drie technieken: etsen, droge naald en graveren.

– Etsen is het chemisch verwijderen van metaal door zuren (inbijten).
Het woord “etsen” is afkomstig van het Duitse “ätzen” dat “doen eten” betekent. Het is een proces waarbij een tekening in metaal wordt uitgebeten door een zuur met het doel er een afdruk van te maken. De tekening wordt in spiegelbeeld in de etsgrond aangebracht met een etsnaald. De door deze etsnaald uitgekraste delen van de etsgrond worden dan blootgesteld aan een verdund zuur, dat op die plaats het metaal wegvreet. Vervolgens wordt de etsgrond verwijderd, inkt in de uitgebeten delen gewreven en een afdruk gemaakt door de plaat met een vel papier bedekt onder een diepdrukpers door te halen.

– Droge naald is het inkrassen van een tekening in de plaat waardoor een braam ontstaat.
Hier wordt met een hardstalen of diamanten naald rechtstreeks in de plaat gekrast. De inkt wordt dan vastgehouden door de ontstane groefjes maar ook vooral door de ruwe opstaande randjes, ook braam (F:barbes, E:burr, D:Grat) genaamd. De inkt die in de braam wordt vastgehouden geeft de afdruk een warm tonaal en vertoont een fluweelachtig karakter. Deze braampjes slijten snel bij het afslaan en daardoor is het maximaal aantal goede afdrukken erg beperkt (max. 15-30 voor koper). Deze techniek wordt droog genoemd omdat er geen zuur aan te pas komt. In feite is dit geen etstechniek maar een vorm van graveren. De drogenaald techniek wordt vaak in combinatie met het etsen gebruikt, o.a. om de ets tijdens het maken van proefdrukken bij te werken.

– Graveren is het met een scherp gereedschap metaal uit het plaatoppervlak verwijderen.

LITHO
Zoals bij velen bekend zal zijn, is de lithografie in 1796 door Alois Senefelder uitgevonden.
Het is een manier van drukken die in de begin periode hoofdzakelijk door kunstenaars werd gebruikt. Later, tot ongeveer de 2e wereldoorlog, werd de lithografie industriëel gebruikt door commerciële drukkerijen. Vooral voor etiketten, verpakkingen en plaatwerk, zoals affiches, werden in steendruk vervaardigd. De lithografen reproduceerden het origineel op steen, hiervoor waren diverse specialismen, te weten:
a. de schriftlithograaf, specialist op het gebied van letters en ornamenten.
b. de chromolithograaf  bracht het beeld voor meerkleurenwerk op steen.
c. de algemene lithograaf beheerste beide technieken
d. de merkantillithograaf maakte hele fijne letters en briefhoofden met vaak een tekening van het bedrijf (fabriek) in zeer fijne lijnen.

HOOGDRUK
Linoleum- en houtsneden.
Bij deze techniek worden de delen die niet afgedrukt moeten worden, weggesneden of gestoken. De eerste prenten in hoogdruk komen uit China en Japan waar rond 800 na Christus al papier gemaakt werd. Pas in de late middeleeuwen kwamen er in Europa papierfabrieken, waarna de boekdrukkunst op gang kwam en later de houtsnede om illustraties in grotere oplagen mogelijk te maken.

WALTON LINOLEUM
Effen gekleurd glad linoleum van 3.2 mm dikte.
LET OP: kleur van het materiaal kan per keer verschillen.

GEREEDSCHAP
In ons assortiment treft u veel van de gereedschappen die nodig zijn voor het maken van linoleumsnede of houtsnede, zoals gutsen en messen en inktrollen, aan.

Facebook