Pastels

Bij pastel werkt men in feite direct met pigmenten die door adhesie op de ondergrond hechten. De lijmen in het product dienen alleen om de pigmenten in stiftvorm te brengen. Deze eigenschap maakt direct en snel werken mogelijk, van schets tot compleet schilderij.

ZACHTE PASTELS
Al in de vijftiende en zestiende eeuw werd zwakgebonden pigment gebruikt om tekeningen in te kleuren. In de achttiende eeuw werd het pasteltekenen pas een kunst op zich. De pasteltekening heeft een bijzonder kwetsbaar oppervlak. Het stoffige, zachte uiterlijk is karakteristiek voor pasteltekeningen. Het beste resultaat wordt bereikt wanneer wordt gewerkt op een ondergrond die wat structuur heeft, omdat de pasteldeeltjes dan meer grip hebben. De tekening moet na voltooiing gefixeerd worden, om een blijvend resultaat te krijgen.

Royal Talens
VAN GOGH PASTELS zijn er in twee soorten:
Allereerst zijn er droge pastels gemaakt van pigment, diverse kleisoorten en een minimale hoeveelheid bindmiddel. Door ze na het persen even te bakken, worden de hardheid en de kleurafgifte bepaald.
Daarnaast zijn er oliepastels met als bindmiddel vetten en wassen. Doordat deze pastels erg zacht zijn is er prettig mee te werken.

Voor beide Van Gogh Pastels geldt dat u direct aan de slag kunt. Meer dan een ondergrond is niet nodig om een werkstuk te maken.

Royal Talens
REMBRANDT SOFTPASTELS
De kwaliteit van Rembrandt zachte pastels komt voort uit nauwe samenwerking met professionele kunstenaars, traditioneel vakmanschap en meer dan een eeuw ervaring. Rembrandt pastels zijn al jarenlang de meest gebruikte pastels ter wereld. Deze pastels zijn zo samengesteld dat de kleur op de ondergrond zoveel mogelijk die van puur pigment benadert. Dit wordt bereikt door een combinatie van pigment, een minimale hoeveelheid bindmiddel en de meest zuivere en zachte soorten kaolien, ook wel pijpaarde of Chinees porseleinaarde genoemd. De uitgebalanceerde verhouding van deze ingrediënten resulteert in een zo spontaan mogelijke kleurafgifte en fluweelachtig uiterlijk.  In principe kan elke ondergrond worden gebruikt, mits deze voldoende oppervlaktestructuur heeft.

Schmincke
SCHMINCKE SOFTPASTELS
De absolute toppers in ons assortiment zijn de Schmincke softpastels. Deze softpastels gaan praktisch terug naar de oorsprong van kleur. De beste pigmenten gecombineerd met het absolute minimum aan bindmiddelen geeft tezamen een buitengewone receptuur dat garant staat voor een zeer zachte pastel met een sterke afgifte van kleur. Het complete assortiment omvat 400 kleurtonen die in 80 rijen van 5 kleurtonen opgesplitst zijn. Ook zijn er 5 speciale softpastels in paarlemoerkleur.

PASTELFIXATIEF
Om een pastel- of houtskooltekening te beschermen is het raadzaam een fixatief te gebruiken. De meeste fixatieven zijn polyvinylacetaatharsoplossingen of acrylemulsies. Bij pastelkrijt kan een fixatief de kleuren veranderen en donkerder maken. Tekeningen kunnen worden gefixeerd wanneer ze helemaal klaar zijn maar er kan ook tussen de verschillende kleurlagen gefixeerd worden. Breng fixatief altijd spaarzaam aan en houdt circa 40 cm afstand.

In ons assortiment treft u onder andere de geconcentreerde fixatief universeel (064) van Talens aan. Dit is een sneldrogend, kleurloos, niet-vergelend fixatief. Verbetert de hechting van pastel, houtskool, krijt- en grafietdeeltjes op de ondergrond, spaarzaam gebruiken. Geconcentreerder dan pastelfixatief, kan tijdens het werken gebruikt worden, bij iedere pastellaagje een dunne laag opbrengen om de hechting te verbeteren, dit voorkomt verandering van kleurtoon bij overmatig gebruik achteraf. Samenstelling: kleurloze harsen, ethanol. Na gebruik spuitbus op z’n kop uitsprayen tegen verstopping.

Voor oliepastels treft u een Royal Talens Vernis (060) in ons assortiment aan. Deze maakt tekeningen met oliepastels veegvast en waterafstotend. De vernis Is een kunstharsdispersie in water met ingebouwde oppervlakte- actieve stof. Verdunbaar met water. Geeft een satijnglans. Droogt binnen een uur.

Facebook