Schilderondergronden

Ons assortiment bestaat uit zowel kant en klare ondergronden als materialen voor het opspannen van doeken, zoals schildersdoek op rol en losse spielatten. Wilt u dit specialistische werkje liever uitbesteden? Dan bent u bij ons aan het juiste adres.

SCHILDERDOEK OP ROL
Linnen of katoen op rol.
Linnen wordt gemaakt van vlasvezels; hoe langer de vezel hoe sterker het linnen. Nat gesponnen vezels zijn gladder en sterker dan droog gesponnen vezels. Belangrijk bij linnen is de hoeveelheid draden; hoe meer draden, hoe compacter geweven. Wat bij linnen ook van belang is, is de verhouding tussen de ketting- en inslagdraden; hoe dichter het aantal van deze twee bij elkaar ligt, hoe minder het verschil in krimp tussen lengte en breedte.
Katoen heeft een kortere vezel dan linnen (hooguit 5 cm.) en om een zelfde sterkte te bereiken als bij linnen moet het katoen ook zwaarder zijn. Een overweging om katoen te prefereren kan de lichte kleur zijn; dit is vooral van belang bij het transparant prepareren.

GEPREPAREERD
Geprepareerd linnen is uiteraard duurder dan ongeprepareerd linnen, maar de prijs weegt voor veel mensen op tegen het gemak bij het opspannen. Er ontstaat geen krimp of rek meer door de behandeling met een primer, de spielatten trekken minder vaak krom en de oppervlaktespanning is veel beter te beheersen. In onze winkel verkopen wij zowel geprepareerd linnen als katoen per strekkende cm van de rol.
SPIELATTEN
Onze spielatten zijn gemaakt van vuren of verlijmd vuren. Het vochtigheidsgehalte van het vurenhout is in droogkamer teruggebracht tot 15 %. Bij de vervaardiging is met zorg gekeken of er niet te veel kwasten in het hout zitten. De spielatten worden zonder gat of met gat voor een tussenlat geleverd. Ze zijn voorzien van een opstaande kraalrand om direct contact tussen het doek en het raam te vermijden.

Zowel het raamwerk van spielatten als het doek zijn natuurproducten die, onder invloed van klimaatschommelingen, zullen uitzetten of kromtrekken. Probeer deze werking  zoveel mogelijk te vermijden door deze niet te plaatsen in ruimtes met sterk wisselende temperatuur en luchtvochtigheid.

GRONDEERMIDDELEN
Het gronden van dragers heeft een aantal belangrijke voordelen. Door te gronden is een drager beter beschermd tegen temperatuurschommelingen en vochtinwerking. Bij olieverfschilderijen op linnen beschermd de grondering het linnen ook tegen de schadelijke stoffen in de verf. Door bijvoorbeeld olie kunnen de vezels in het linnen beschadigen waardoor ze bros en bruin worden. Een ander voordeel is de hechting van de verf op de ondergrond.

VOORLIJMEN
Transparante lijmen of beenderlijm wordt vaak gebruikt voordat een gesso of primer op het ongeprepareerde doek wordt aangebracht omdat linnen of katoen hierdoor minder zuigend wordt.

GEBRUIKSKLAAR
Naast schildersdoek op rol en losse spielatten treft u ook geprepareerde doeken van katoen of linnen, canvasboard en Muspanelen in ons assortiment aan.

DOEKEN
De voorbespannen doeken, bespannen met linnen of katoen zijn universeel geprepareerd voor het beschilderen met olie- of acrylverf. In ons assortiment treft u doeken van diverse afmetingen en diktes aan.

CANVASBOARD
Karton beplakt met universeel geprepareerd katoen. Geschikt voor olie en acryl. Verkrijgbaar in diverse maten.

MUSPANELEN
De panelen zijn gemaakt van eerste keus MDF plaatmateriaal (+/- 9 mm dik). De toplagen worden zorgvuldig opgebouwd tot een duurzame acrylaat. Deze lagen garanderen een optimale hechting aan alle verfsoorten behalve aquarelverf. De panelen zijn met name geschikt voor de fijnschilder. De achterkant is donkerbruin gelakt en voorzien van een facet (om het werk in te kunnen lijsten). In ons assortiment treft u de Silverline en de Goldline aan. De Silverline is grijs gegrond en iets stroever dan de witte, supergladde ondergrond van de Goldline. Aan u de keuze!

 

Facebook