Verf

Verf (lees hier ook pastel of inkt) wordt in principe gemaakt van kleurgevende grondstoffen en bindmiddelen. Verder kunnen vulstoffen, oplosmiddelen en additieven in verf worden verwerkt. Sommige bindmiddelen zijn vloeibaar, andere zijn vaste stoffen en moeten eerst opgelost of verdeeld worden in een oplosmiddel (bijv. water of terpentine) om een vloeibaar bindmiddel te krijgen. Oplosmiddelen verdampen uit de verf tijdens het droogproces. Bepaalde kleurgevende stoffen lossen op in het vloeibare bindmiddel van de verf of in het oplosmiddel waarmee het bindmiddel vloeibaar is gemaakt. Deze stoffen worden kleurstoffen genoemd. Kleurgevende stoffen die niet oplossen worden aangeduid als pigmenten. Vulstoffen worden o.a. gebruikt om het pigment gedeeltelijk te vervangen als de kleurkracht van het pigment te hoog is, of om een bepaald percentage van de (vaak zeer dure) pigmenten te vervangen door goedkopere vulstoffen. De duurzaamheid van de verffilm vermindert hierdoor echter niet. Onder additieven verstaan we eventueel toe te voegen middelen om de stabiliteit of het gebruiksgemak te verhogen. Denk bijv. aan siccatieven (droogversnellers), conserveringsmiddelen, vloeimiddelen en opdikkingsmiddelen.
VERF Gekleurde pigmenten zijn voor alle verven hetzelfde, of het nu olie- aquarel- tempera of acrylverf is. Slechts het bindmiddel verschilt en bepaalt de typische kenmerken van de verf. De meeste verven zijn er in twee kwaliteiten; kunstenaars- of A-kwaliteit en studiekwaliteit. Voor de A-kwaliteiten wordt gebruik gemaakt van de hoogwaardigste pigmenten terwijl bij een studiekwaliteit gekozen wordt voor een alternatief en minder kostbaar pigment of om de dure pigmenten te versnijden met vulmiddelen zoals b.v. krijtpoeder. SCHILDEREN Het schilderen met was (encaustiek) en het gebruik van een mengsel van pigment met arabische gom (aquarel) waren al bekend bij de Egyptenaren. Zij gebruikten een palet van zeven kleuren; azuriet, malachiet, auripigment, realgar, cinnaber, egyptisch blauw en loodwit. Deze eerste verven werden veelal gebruikt voor decoratieve doeleinden of ter illustratie bij een tekst. De Romeinen voegden indigo, tyreens purper en groenspaan toe aan het tot dusver bekende kleurenpalet. Tot de middeleeuwen werd voornamelijk geschilderd met fresco en tempera. OLIEVERF De drogende oliën in olieverf, die als medium fungeren, gaan onder opname van zuurstof geleidelijk over in vaste toestand. De pigmenten bevinden zich dan in een oliefilm. Pure olieverf bevat lijnolie, papaverolie, een combinatie van beide of saffloerolie. De droogtijd wordt bepaald door de soort oliën en pigmenten in de verf: aardpigmenten drogen doorgaans – in dunne laag opgebracht – in één dag stofdroog op, maar kraplak of alizarine crimson doet er ongeveer een week over. Bij dik geschilderde partijen kan de droogtijd zelfs meerdere jaren bedragen. Een A-kwaliteit olieverf bevat weinig tot geen vulmiddelen. Er wordt uitsluitend gebruik gemaakt van hoogwaardige pigmenten en de lichtechtheid is zeer goed. A-kwaliteit olieverf bestaat meestal uit een zeer breed kleurenpalet en bevat zowel dekkende als transparante kleuren. Dit is afhankelijk van de eigenschappen van de gebruikte pigmenten. A(rtists)-kwaliteit olieverven in ons assortiment: – Schmincke – Mussini olieverf - Winsor & Newton – Artists’ Oil Colour - Winsor & Newton – Griffin Alkyd sneldrogende olieverf - Royal Talens – Rembrandt olieverf - Royal Talens – Cobra water mixable oil colours - Winsor & Newton – Artisan water mixable oil colours. De basis- en studie olieverven zijn leverbaar in kleine en grote tubes. Vaak zijn deze verven zeer geschikt voor de grootverbruiker. De verf bevat vaak vulmiddelen waardoor de kleurkracht iets minder kan zijn in vergelijking met A-kwaliteit olieverf. De lichtechtheid is meestal goed tot zeer goed. B(asis- of studie)-kwaliteit olieverven in ons assortiment: – Royal Talens – Van Gogh oil colour - Winsor & Newton – Winton Oil Colour - Royal Talens – ArtCreation - Royal Talens – Cobra Study water mixable oil colours.

Acrylverf

Acrylverf is een waterverdunbare kunststofdispersieverf die snel opdroogt tot een watervaste film en op vrijwel elke (niet vette) ondergrond hecht. Na verdamping van het in de verf aanwezige water worden de pigmentdeeltjes gevangen in een acrylpolymeer. De droogtijd van acrylverf is afhankelijk van de snelheid waarmee het water verdampt en hangt dus ook samen met de vochtigheidsgraad en temperatuur van de omgeving. De korte droogtijd kan door toevoeging van een droogtijdvertragend acrylverfmedium worden verlengd. Zelfs zeer dikke verflagen drogen goed door en laten niet van de ondergrond los, acrylverf kan dik over dun of dun over dik worden geschilderd. Eenmaal gedroogd is de verf niet reversibel. Een goede acrylverf met een hoog vaststofgehalte kan dekkend, glacerend en zelfs aquarelachtig worden toegepast. In acryl zijn veel pigmenten verkrijgbaar die, in tegenstelling tot de gewone kleurwerking, hun werking ontlenen aan een gespiegelde kleurwerking. Bij metallic pigmenten weerkaatst het licht op minuscule platte stukjes metaal. Bij iridiserende pigmenten is het pigment aangebracht op minuscule plaatjes mica of een substituut hiervan, het licht wordt teruggespiegeld met een metaalachtige glans. Bij interfererende pigmenten wordt er op de micaplaatjes ook nog een laagje titaanoxide aangebracht. Het licht wordt nu deels teruggekaatst op het mica, en deels op het titaanoxide. De twee verschillende lichtfrequenties zijn uit fase, en ze interfereren tot licht met een andere frequentie, waardoor er kleur verschijnt. Deze kleur is het sterkste op een donkere ondergrond of onder een bepaalde invalshoek.

Tip

1

Acrylverven


Vorstvrij bewaren want de verf kan kapotvriezen, (het water en de polymeren worden dan gescheiden).

Tip

2

Acrylverven


Op gepleisterde muren boven 10°C verwerken (vooral ‘s ochtends kunnen muren koud zijn), in sommige gevallen zelfs 15°C.

Tip

3

Acrylverven


Niet sterk verdunnen met ijzerhoudend kraanwater, niet verwerken met roestige paletmessen, -kwasten of -penseelbussen.

Tip

4

Acrylverven


Het verdient aanbeveling om met kunststofkwasten te werken boven natuurharen kwasten, want acrylverf breekt het vet van natuurlijk haar af.

Tip

5

Acrylverven


Maak materiaal onmiddellijk na verwerking schoon, voordat de verf kans krijgt om te drogen.

Tip

6

Acrylverven


Kwasten nathouden.

Tip

7

Acrylverven


Tijdens het verwerken kan men het palet met een vochtige doek bedekken of een stay-wet palet gebruiken, om de droging te vertragen.

Tip

8

Acrylverven


Bescherm verftubes tegen beschadiging; een beschadigde tube zal uitdrogen.

Tip

9

Acrylverven


Een vastzittende tubedop kan men in warm water houden en daarna losschroeven.

Tip

10

Acrylverven


Gebruik nooit siliconenkit in dezelfde ruimte als acrylverf, deze beïnvloedt de hechting van de acrylverf.

Tip

11

Acrylverven


Acrylverf is thermoplastisch, het materiaal zal onder invloed van warmte zachter en licht plakkerig worden.

Tip

12

Acrylverven


Bij transport of opslag van een acrylschilderij bestaat dan het risico dat de afbeelding verkleeft aan ander materiaal. Een goede oplossing hiertegen is het gebruik van siliconenpapier als tussenvel.
A(rtists)-kwaliteit acrylverven in ons assortiment: – Amsterdam – Amsterdam expert series – Winsor & Newton – Galeria – Royal Talens – Rembrandt. – Liquitex – Soft Body. De b-(asis) en studiekwaliteit acrylverven zijn leverbaar in kleine en grote tubes, maar ook in potten van 250 en 500 ml en 1 en 2,5 ml. De kleurkracht van deze acrylverf kan iets minder zijn in vergelijking met A-kwaliteit. De lichtechtheid is meestal goed tot zeer goed. B(asis- of studie)-kwaliteit acrylverven in ons assortiment: - Amsterdam – Amsterdam standaard – Royal Talens – Van Gogh – Royal Talens – ArtCreation – Liquitex – Basics – Reeves – Fine Acrylics. ACRYL IN VLOEIBARE VORM Re-think acrylic ink van Liquitex is een professionele, zeer hoog gepigmenteerde, acrylverf in vloeibare vorm. Deze verfsoort kent een uitgebreid kleurenscala van 30 kleuren. De samenstelling van de verf maakt deze niet alleen geschikt voor airbrush en calligrafie, maar ook voor drybrush, aquarel-effecten, gietingen, onderschilderingen, stempelen, fotobewerking en screen printing. De verf is permanent, waterbestendig, niet klonterig of kleverig, sneldrogend en prima te mengen met andere acrylverven en -mediums. ACRYLVERF IN SPUITBUSSEN Liquitex Professional Spray Paint is een nieuwe acrylspray op waterbasis met echte pigmenten.Liquitex Spray Paint is niet giftig, loodvrij en bevat geen giftige oplossingsmiddelen in de spuitnevel. De spray geeft slechts weinig geur bij het spuiten en kan binnen en buiten gebruikt worden. De hoogwaardige pigmenten van Liquitex bieden een uitstekende lichtechtheid (de Fluo-kleuren uitgezonderd). De verf heeft een prima hechting, een lange houdbaarheid en droogt mat op. Liquitex Spray Paint is in 100 kleuren in 400 ml spuitbussen verkrijgbaar. PAINTMARKERS Liquitex Paint Markers zijn de eerste markers met Professionele Artists Acrylverf. De verf markers zijn gevuld met Liquitex acrylverf, bestaande uit 50 gepigmenteerde kleuren uit het bestaande Liquitex kleurprogramma. De verf is permanent, duurzaam en geurarm, geschikt voor binnen- en buitengebruik. De Liquitex paintmarkers zijn uitstekend geschikt om te combineren met Liquitex Ink!, liquitex Basics, Liquitex Soft Body en Liquitex Spray Paint. Naast Liquitex paintmarkers treft u paintmarkers van Edding in ons assortiment aan bestaande uit Edding 780, Edding 751, Edding 4000 en Edding 4040. ACRYL SETS In ons assortiment zijn startersets van Royal Talens Van Gogh en ArtCreation opgenomen. Ideaal als startset of om een bepaalt merk acrylverf uit te proberen. 3D-EFFECTVERF

3D Effect Verf

3-D-Effectverf van TULIP geeft uw creaties textuur en volume. Deze effectverf is direct uit de tube met mondstuk aan te brengen op hout, metaal, karton, papier, textiel, glas, porselein enz. 24 uur laten drogen waarna u een beschermlaag van acrylvernis kunt aanbrengen.

Aquarelverf

Aquarel is glacerend opdrogende lijmverf die met behulp van arabische gom of andere in water oplosbare kleefstoffen vervaardigd wordt. Bij A-kwaliteit worden alleen pigmenten van goede kwaliteit en de hoogst mogelijke lichtechtheid gebruikt. Fijnkorrelige pigmenten drogen transparant op. Aquarelverf is verkrijgbaar in napjes (vaak 1/2 napjes) en kleine tubes. Tubes bevatten meer verf, napjes zijn vooral handig als er op locatie wordt gewerkt. Veel kunstenaars combineren beide mogelijkheden. Vaak wordt aquarelverf “transparant” genoemd, waarbij een tegenstelling tot het dekkende plakkaatverf gemaakt wordt. Kenmerkend voor de zuivere aquareltechniek is dat er zich geen echte verffilm vormt; normaliter wordt het bindmiddel volledig door het papier geabsorbeerd en de gom dient in dat geval niet eens voor de hechting van de pigmentdeeltjes aan het papier — zonder bindmiddel zou die in feite zelfs veel sterker zijn en er wordt daarom veel gom gebruikt om het verwassen ofwel “verstrijken” van het pigment mogelijk te blijven houden: het voorkomt dat de pigmentkorrels te diep in de papiervezel dringen. De illusie van transparantie wordt bij aquarel veroorzaakt door het feit dat het onbedekte witte papier direct tussen de opliggende pigmentdeeltjes zichtbaar is. Het wit in een aquarel bestaat simpelweg uit het onbeschilderde papier. In ons assortiment: – Royal Talens – Van Gogh Aquarelverf - Royal Talens – Rembrandt Aquarelverf - Royal Talens – ArtCreation - Schmincke – Horadam Aquarell - Winsor & Newton – Cotman Aquarel - Winsor & Newton – Artists’Water Colour Allen verkrijgbaar in zowel tubes als napjes. Benodigdheden in ons assortiment: – Lege aquareldoos – Aquarelspons – Aquarelpenseel – Tape. Mogelijke mediums en vernissen: – Colourless art masking fluid (kleurloze maskeervloeistof) – Granulation Medium (granuleermedium) – Blending medium (langzaamdrogend mengmedium) – Lifting preparation (correctie medium) – Permanent masking medium (permanente maskeervloeistof) – Water colour medium (aquarelmedium) – Ox gall (ossengalvloeistof) – Fixatief Royal Talens ECOLINE Vloeibare waterverf voor papier en karton. Verwerkbaar met airbrush, penseel, trek- en tekenpen. De inkten zijn onderling mengbaar, waterverdunbaar, en drogen transparant op. Niet lichtecht, niet watervast. Wit en zwart zijn dekkend. Leverbaar in 30 ml. flesje.

Plakkaatverf

Voor schoolgebruik ontwikkelde plakkaatverf, leverbaar in 16 kleuren, waaronder de drie basismengkleuren Citroengeel, Tyrisch rose (Magenta) en Lichtblauw (Cyaan). Royal Talens DECORFIN Decorfin is decoratieverf voor vele schilderhobby’s. Ideaal om bijvoorbeeld glas en porselein te beschilderen of voor het schilderen op hout, textiel, karton en papier. Met de Decorfin Relief tekent u direct vanuit de tube de laatste details op uw voorstelling.
Facebook